Geelstaartwolaap-project

Normal 7bbf2809488adfa31deb33d329fb41a0e8af5fe7
van totaal € 5.000 (21%)

De geelstaartwolaap wordt met uitsterven bedreigd. Zijn leefgebied verdwijnt doordat boeren de bossen kappen voor veeteelt. Het Apenheul Natuurbehoudfdfonds komt in actie. We hebben de boeren een duurzame manier van koffieteelt bijgebracht, zodat zij geen bossen meer hoeven te kappen én voldoende inkomsten hebben om van te leven. De volgende stap is om nog meer nevelwoud te beschermen. Help mee en adopteer een stuk nevelwoud, zodat de geelstaartwolaap in leven blijft! 

Frank Rietkerk

office@apenheul.nl

0553575700

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over het geelstaartwolaap-project. 

 

1. Is het geadopteerde stuk nevelwoud van mij als ik heb betaald?

Een stuk nevelwoud adopteren betekent niet dat je eigenaar wordt van het gebied. Het betekent wel dat je ervoor zorgt dat dit stuk gebied wordt beschermd. Dankzij jouw adoptie kunnen we het gebied bijvoorbeeld bewaken. Zo kunnen we voorkomen dat boeren die niet tot de gemeenschap behoren, met hun vee door zo'n gebied trekken.

 

2. Wat krijg ik als ik geld doneer?

Laat je je e-mailadres achter, dan stuurt het Apenheul Natuurbehoudfonds je een adoptiecertificaat toe. Dit doen we per e-mail. Op dit certificaat staat onder andere wat jouw bijdrage is aan de bescherming van het nevelwoud.

 

3. Hoeveel procent van mijn donatie komt ten goede aan de boeren?

100% van jouw donatie gaat naar het geelstaartwolaap-project. Met je donatie help je een nieuwe groep boeren om koffie te verbouwen. Zo hoeven zij geen nevelwoud meer te kappen voor veeteelt en blijft het nevelwoud gespaard! De eerste doelstelling is om 640 hectare nevelwoud te adopteren en te beschermen. Zo ontstaat er een aaneengesloten natuurgebied waar mens en dier samen kunnen leven. Het uiteindelijke doel is om 1.500 hectare gebied te laten adopteren en te beschermen.

 

4. Wat is mijn donatie waard?

Met jouw donatie help je arme boeren aan een nieuw bestaan. De koffie die de boeren in dit gebied gaan verbouwen, wordt gegarandeerd afgenomen door Stichting Apenheul. Apenheul betaalt hiervoor een eerlijke prijs en zorgt ervoor dat de boeren worden begeleid in het productieproces en bij het transport van de koffie naar de bewoonde wereld. Jouw donatie biedt de boerengezinnen een beter bestaan. Ook stimuleert de koffieteelt de onderlinge gemeenschapszin. Bovendien worden de boerengezinnen zo betrokken bij natuurbehoud in hun leefomgeving en blijft de oorspronkelijke flora en fauna intact.

 

5. Worden de boeren begeleid bij het opstarten van de verbouw van koffie?

Ja, er worden verschillende vormen van begeleiding ingezet. Bijvoorbeeld vanuit het Apenheul Natuurbehoudfonds, maar ook vanuit koffiebranderij Peeze die de koffie uit Peru brandt. Dankzij deze begeleiding leren de boeren alles wat ze moeten weten om hoge kwaliteit koffie te produceren.

 

6. Kan ik contact opnemen met de boeren die koffie verbouwen op het stuk land dat ik heb geadopteerd?

Het Apenheul Natuurbehoudfonds wil zo open en transparant mogelijk laten zien wat er met jouw donatie wordt gedaan én hoe dit ten goede komt aan het natuurbehoud. Hierover wordt gecommuniceerd op deze website en op de website van Apenheul.

 

7. Kan ik naar het project toe?

Het is niet gemakkelijk om af te reizen naar het geelstaartwolaap-project. De boeren wonen en werken in een gebied dat ver van de bewoonde wereld afligt. Daar leiden geen verharde wegen naartoe. Dit betekent dat het gebied alleen per muilezel bereikbaar is. Medewerkers van Apenheul, koffiebranderij Peeze en andere belangstellenden bezoeken het gebied wel regelmatig.

 

8. Is dit het enige project van het ANF?

Nee, het Apenheul Natuurbehoudfonds werkt mee aan diverse projecten over de hele wereld om de apen en hun leefgebieden te beschermen. Meer informatie hierover vind je op: https://www.apenheul.nl/natuurbehoud/

 

9. Het lijkt alsof alles goed gaat met het project en de situatie onder controle is. Hoe realistisch is dit?

De koffieboeren doen erg hun best om het nevelwoud te beschermen. Daarbij worden zij goed begeleid. Toch kan het voorkomen dat er iets misgaat dat niet of nauwelijks voorzien had kunnen worden. Zo werd het gebied vorig jaar geteisterd door modderlawines, waardoor onder andere de koffieinstallatie en het huis van de manager van het project werden verwoest. Dankzij de hulp van vele donateurs heeft het ANF gelukkig geld kunnen verzamelen om een nieuwe koffieinstallatie te bouwen én een nieuw huis voor de manager van het koffieproject. Door het kappen van bomen tegen te gaan en nieuwe bomen aan te planten wordt het risico op modderlawines overigens behoorlijk gereduceerd.

 

10. Zijn er risico's die ervoor kunnen zorgen dat het project op korte termijn stopt?

Apenheul en het Apenheul Natuurbehoudfonds zijn al tien jaar betrokken bij dit project. In deze periode hebben alle betrokken partijen veel geleerd. We hebben veel ervaring opgedaan in de samenwerking met de boeren in Peru. Het is geen eenvoudig project. Er is veel geduld en doorzettingsvermogen nodig. De boeren in Peru moeten bijvoorbeeld wennen aan het nakomen van gemaakte afspraken. Een ander probleem is de beperkte infrastructuur in het gebied. Hierdoor zijn alle betrokkenen van het project erg afhankelijk van elkaar, maar bijvoorbeeld ook van de weersomstandigheden. Tot nu toe hebben potentiële risico's nog niet tot onoverkomelijke problemen geleid. De kans dat Apenheul en het ANF dit project niet langer zouden steunen, is dan ook klein.

 

Bekijk alle
13-06-2019 | 13:51
28-10-2018 | 21:38
06-10-2018 | 12:36
08-04-2018 | 11:56
27-03-2018 | 15:49